Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    siad an currach air. Thug se piosaí an churraigh leis abhaile agus chroc os cionn a leabaidh é go bfuair se bás. Leim se abha an Gaoth Bearra lá eile da rabh na gardai ar a thoir. Ba ghnathach leis a dhul siar abha an Ghaoith Bearra sa churrach agus amach thart an chosta go dtí’n Clochan Liath.
    Bhí fear eile i nDoire-Leach-Conaill ar bhainn do Padraig Mac Gaoithin ahus thiocfadh leis heater dearg the a thogail as an teinidh -le na laimh agus thiocfadh leis fosta léim a thabhairt ón úrlar suas go dtí’n cúpla agus suidhe air.
  2. Scéal

Am amhain bhí beirt fhear thios ins na Rosaibh agus bhí leas ainm ar 'acha'n fhear acu agus an t-ainm a bhí ortha "Sean Garbh" agus "Frank a Mhuilt".

Am amhain bhí beirt fhear thios ins na Rosaibh agus bhí leas ainm ar ‘acha’n fhear acu agus an t-ainm a bhí ortha “Sean Garbh” agus “Frank a Mhuilt”. Chasadh an bheirt ar a chéile lá amhain agus ars Frank le Séan “Tá lá garbh ann”, “Tá” ars Séan “shiabfadh sé olann de mholt”.
    Micheal Mac Cnaimhsighe
    An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall