Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus an t’ainm a bhí air Pádraig Napper. La amhain thug sé léim o bhárr cloiche móir a bhí os-coinne amach an dorais isteach i bpáirc ghlás a bhí deich sláta ar shiubhal on chloch. Annsin chúala sé go rabh spórtaí i Léitir-Céannain seachtmhain on lá sin. Thainig lá na spórtaí agus chúaidh Pádraig gó Léitir-Céannain. Bhí léim lé gearradh agus cé bith a ghearradh an léim, bhí nóta chúig bpunt aige lé fágail. Sé an léim a bhí le géarradh [“]? Naói m’bárrile, de réir ceann agus ceann. Léim fear amhain na naoí m’bárrile de réir ceann agus ceann, fuair seísean cúig phunt.
    Annsin léim Pádraig na naoí m’bárrile ar aghaidh dé réir ceann agus ceann. Shil sé nach bhfuigheadh sé airgead ar bith, cionnus gó rabh sin déanta ag an fhear eile roimhe, agus léim sé na naoí mbárrile ar gcúl dé réir ceann agus ceann arist agus fúair sé cúig phunta agus lé na chois sin bhí a ainm ar na páipeair núaidheachta. Thainig Pádraig na bhaile an oidhche sin comh sásta lé luchóg i bpoll agus na cúig phunnta leis. An Foghmhar sin chúaidh Pádraig gó h-Albain a bhaint an Fhoghmhair, agus bhaineadh sé acra coirce lé corán í lá amhain. Bhí Pádraig moltá i gcéart
    Anna Ní Duibheannaigh
    Doire Leac Chonaill Thuaidh, Co. Dhún na nGall