Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Ceannfhaola

1. (gan teideal) (ar lean)

Lá eile bhí sé ar lorg caorach sa chnoc agus tháinig sé trasna san áit a rabh meitheal ag bainnt mhónadh. Thoisigh na fir ag magadh faoi agus ag iarraidh air cleas a dhéanamh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    fhágail suas do, d’agair sé air pilleadh agus iad a shocrughadh, rud a rinne.
  2. (gan teideal)

Lá Fóghmhair a bhí ann agus thainig sé trasna ar aicme a bhí ag sábhail féir. Mar is ghnáthach i dtólamh san Fhóghmhar bhí na mioltógaí an-tiugh agus an-ghéar agus d'iarr siad air ruaig a' chur ar na mioltógaí.

Lá Fógmhair a bhí ann agus thainig sé trasna ar aicme a bhí ag sábhail féir. Mar is ghnáthach i dtólamh san fóghmhar bhí na mialtógai an-tiugh agus an ghéar agus d’iarr siad air ruaig a’ chur ar na mialtógaí.
    Níor leig sé air féin gur chualaidh sé iad agus d’imthigh sé leis ar a bhealach. Ach cibé ar bith níor bhfada gur éirigh rois gaoithe móire a shiab na bearraid daobhtha agus a d’árduigh ar shiubhal na [cótai]? a bhí caithte ar a’ léana agus chan fhaca siad aon amharc ortha ó’n lá sin go dtí’n lá indiu.
    Pádraig Mac g Ceannfhaele
    Cill Fhathnaid, Co. Dhún na nGall