Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Ceannfhaola

1. (gan teideal)

Nuair a ruaig Colmcille na deamhain as Gleanncholuimcille, chuir se amach 'san fhairrge iad ó thráigh Ghlinne agus is é is ainm do'n tráigh sin, "Tráigh an Agairrig

Seán Mac Niallghuis
    Dúnált
    Gleanncholuimcille

Nuair a ruaig Colmcille na deamhain as Gleanncholuimcille, chuir sé amach 'san fhairrge iad ó thráigh Ghlinne agus is é is ainm do'n tráigh sin, "Tráigh an Agairrigh"
    D'iarr sé annsin na deamhain seo a bheith curtha sa chruth nach ndeánfadh siad dochar do dhuine no do bheathadhach a choidhche. Agus sin an t-iasg a bhfuil "an Dallóg" mar ainm air, sin an chumadh in ar chuireadh na deamhain.
    Agus rud an-aistidheacht i dtaoibh an éisg seo, sé sin, nár scéith sé ariamh.
    Seán Mac Niallghuis