Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Ceannfhaola

1. (gan teideal)

Nuair a bhí Colmcille sa t-sean Ghleann seo bhíodh coimhthiolán ag an naoimh go minic ag áit ar a dtugthaoi "Currantaigh Searc" air go dtín lá indiu.

Seán Mac Giolla Easbuig
    Cill Fhánaid,
    Gleanncholuimcille

Nuair a bhí Colmcille sa t-sean Ghleann seo bhíodh coimhthiolán ag na naoimh go minic ag áit ar a dtugtaoi "Currantaigh Searc" air go dtí'n lá indiu.
    Is cosamhail go rabh Colmcille rud beag lasta 'san agaidh agus i lár an t-seanchais dubhairt duine de na naoimh go rabh braon fola in a phluc. Ghoill seo go mór ar Colmcille agus nuair a tháinig sé 'na bhaile d'fhiafruigh sé do'n chailín aimsire an gcuireadh sí bainne fríd an arán. Dubhairt sise nach gcuiread sí a'n dath ach an sgaith a mheasgadh sí ar an t-soitheach, agus tháinig oiread feirge air a's go dteachaidh sé amach agus gur mharbh sé an bhó.
    Seal gearr in a dhiaidh sin bhí an cailín aimsire ag mairgnigh fá'n dóigh bhocht a bhí ortha gan a'n deor bainne a bheith aca agus tháinig aithreachas air chionnas gur marbh sé an bhó. D'imthigh
    Cill Fhathnaid, Co. Dhún na nGall