Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Ceannfhaola

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear as an bhaile sagainne ag iasgaireacht ar Charraig an Iolair fad ó shoin agus thuit an oidhche air sul mar mhothuigh sé. Thug sé iarraidh ar an bhaile ach sháruigh sé air a bhealach a dheánamh, agus cia h-áit a bhfuair sé é fhéin sa deireadh ach stoigh i gcúirt. Nuair nach dtáinig sé abhaile agus mar nach rabh sé le fághail i n-aon chearn shaol a mhuinntear sa bhaile gurab é an rud a cailleadh é.
    Bhí sé annsin sa chuirt agus tháinig bean go leic an doras lá amháin agus d’iarr sí air gan a’n gheim bidh a gheobhadh sé ann a bhlasadh agus níor bhlas. Bhí sé ag amharc ar na daoine beaga ag damhsa agus ag deánamh an uile cineal pléisiúir go dtí lá amháin a tháinig bean bheag ruadh
    Seán Mac Niallghuis
    Dún Allt, Co. Dhún na nGall