Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Ceannfhaola

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ann fad ó shoin agus phós sé bean. Ní rabh an bhean seo aige ach bliadhain go bhfuair sí bás agus d'fhág sí páiste giorrsaighe in a diaidh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    aca a dul abhaile, bhí an bhean a bhí in a codladh le musgladh aicí agus í chor-a-bheith fleaichte. Nuair a tháinig siad abhaile d’fiafruigh an mháthair díthe: “A inghean Ó! an bhfaca tú iongantas ar bith indiú?”
    Ní fhaca mise a dhath, a mháthair, ar sise, ach an t-anas agus an t-ocras agus ní rachaidh mé ‘na chnuic níos mó.
    Lathair - na bharach d’iarr sí ar bean eile aca a dhul leithe ‘na chnuic. D’imthigh siad leobhtha agus ní rabh siad i bhfad sa chnoc go dtí gur thuit sí seo in a codladh fosda. Nuair a fuair an chaora dhubh í seo in a codladh tháinig sí leis an éadach, spréidh sí é mar rinne sí gach iarraidh roimhe sin, tháinig gach uile chineal bidh air agus d’ith agus d’ól an dilleachta a sáith. Chruinnigh an chaora dhubh an t-éadach agus d’imthigh sí leithe suas an cnoc mar rinne sí gach uair roimhe sin. Nuair a bhí sé i n-am aca dhul abhaile bhí an bhean a bhí in a codladh le musgladh agus í cor a bheith caillte. Nuair a tháinig siad abhaile, d’fhiafruigh an mháthair díthe,
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Pádraig Mac Giolla Easbuig