Scoil: Teileann

Teileann, Co. Dhún na nGall
Leon Ó Baoighill

1. Scéal eile fá bhunadh na gCnoc.
    Bhí lánamhain ann fad ó shoin agus nuair a bhí siad seal pósta rugadh cupla páiste gasúr. Nuair a bhí na páistí ráithche de aois d'fhág bean a' toighe in-a gcodladh iad sa chliabhán agus d'imigh sí 'un tsiopa. Ar theacht abhaile arais duithe d'amharc sí sa chliabhán agus d'aithin sé nárbh é a cuid páistí fein a bhí ann. Ní rabh gar ann ní rabh athrughadh le fághail agus nuair a tháinig a fear abhaile d'innis sí dó caidé mar bhí. Dubhairt sé léithe nach rabh neart air agus go gcaithfead sí cur suas leis. Da réír mar bhí siad ag fás bhí siad ag éirigh diabhalta agus ag gabhail i n-anás go dtí trathnóna amháin nuair a thainig fear siubhail isteach agus d'iarr lóistín uirthí go maidín. Dubhairt dí go dtabhairfead agus céad fáilte. Nuair a thainig fear a' toighe isteach agus rinne siad an suipéar. Bhí an fear siubhail ag coimhead an chliabháin i dtolámh . Annsin chóirigh siad sráideóg don fhear bhocht agus chuaidh siad a luighe. Maidin lá thar na bhárach ghleas an fear bocht air agus nuair a bhí sé ag imtheacht thug sé leideadh do fhear a' toighe é a leanstan amach. Rinne sí mar d'iarr sé uirthe. Nuair a chuaidh
    Pádraig Mac Seaghain
    Iascaire (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)