Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair amháin a dtugadh siad Donncadh Mhór air. Bhí se an díoganta. Bhíodh sé ag an Áifreann achan Dómhnach. Bhí sé ag dul ‘un Áifreann Dómhnach amháin agus casadh fear air a dtugadh siad Gaduidhe an t-Sléibhe Ruaidhe air.
    D’fhiafruigh Donncadh dó an mbíodh sé ag an Áifreann agus dubhairt seisean nach rabh sé ag an Áifreann a choidhche. D’fhiafruigh Donncadh do annsin goidé an cineal oibre bhíodh aige nuair nach dtéigheadh sé ‘un Áifreann. Dubhairt Gaduidhe an t-Sléibhe Rúaidhe leis go rabh a Athair agus a mhathair i g-clíabhan aige agus go rabh sé ag tabhairt aire daobhtha.
    “Bháil”, ars Donncadh, “is fearr duit gleasadh ort’s a bheith liom”.
    D’imthigh an bheirt leobhtha annsin go toigh an Phobail. Nuair a chuaidh siad isteach tháinig sgáile na gréine isteach ar an fhuinneóg. Chaith Gaduidhe an t-Sléibhe Rúaidhe a chóta mór ar an sgáile sin agus chonbuigh sé súas é. Thug an sagart fa dear gur chonnuigh an sgáile súas an chota agus chonnuigh sé a shúil ar Ghaduidhe an t-Sléibhe Rúaidhe.
    An darna Dómhnach chúaid sé ‘un Áifreann arís le Donncadh Mór agus chaith sé a chota ar sgáile na gréine. Leig sí síos a iarraidh seo é. Chuaidh an sagart é fhéin a’ chainnt le Gaduidhe
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Mollaidh Ní Ghallchobhair