Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal

Bhí Ríogh ins na Frainnce am amháin. An chead mac a bhí aige tháinig fathach as an domhain thoir agus sgiob sé leis amach as an cliabhain é nuair a bhí sé bliadhan d'aois.

Rugadh mac eile do Ríogh na Frainnce annsin agus Thainig an fathach ceadhna agus sgiob sé amach a an cliabhain nuair a bhí sé bordaíbliadhain d'aois.
    An críomhad mac a rugadh dó sul a rabh sé bliadhain d'aois mhothnigh Ríogh na Frainnce romradh ar Fionn Mac Cumhail, Ríogh na hÉireann agus nach rabh dadaí ar dhruin an domgin ioncurcha leis, agus thainig séanall go mbeadh comhradh leis. D'innis sé a sgeal do Fionn Mac Cumhail go rabh beirt da chuid mic ar siubhal agus go rabh an tríomgadh mac ag teacht cómhharach do bliadhain agus go rabh eagle an domhain air go dtabhradh an
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Ghallchobhair