Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal

Bhí fear ina chomhnuidhe ar Ailt a t-Sneachta a bParoiste Glenn Fhinne 7 de clainn Mac Fionnlaigh a b'eadh é. Bhí muirghin mór a chlann aige.

Bhí fear ina chomhnuidhe ar Ailt a t-Sneachta a bParoiste Glenn Fhinne agus de clainn Mac Fionnlaigh a b’eadh é. Bhí muirghin mór a chlann aige. Bhí páiste amháin ann agus bhí ana méid ann agus níor shiubhal sé an coisceim go dtí go rabh sé seacht mbliadhna d’aois. Sul a rabh sé bliadhan amháin d’aois bhí sé comh mór trom is nach rabh a mathair innibh a eileamh. Rinne siad leabaidh do le cochan ag taobh an toighe agus bhí siad da cothadh le spanóg.
    Nuair a bhí se seacht mbliadhna d’aois bhí sé comh fada leis an ceisthinigh. Bhí lá amháin agus bhí a athair a’ teacht isteach le cliabh mónadh agus tháinig sé ar eadan a chos agus tuit sé le cliabh na mónadh isteach ins an teach. Glach an t-athair fearg nuair a thuit sé or gearradh é. D’iarr sé ar an fear a bhí na luighe éirighe amach as sin agus gabhail agus a chuid a saothrughadh or nach rabh siad san
    AT0650**: The Strong Youth
    Mollaidh Ní Ghallchobhair