Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ina chomhnuidhe ar Ailt a t-Sneachta a bParoiste Glenn Fhinne 7 de clainn Mac Fionnlaigh a b'eadh é. Bhí muirghin mór a chlann aige.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    abalta é a cothughadh ní ba mhó. Dubhairt sé go rachadh sé ar a sheifte fhéin ach iad imtheacht agus bata fhághail dó. Chuaidh an t-athair amach agus tháinig sé isteach agus staca mór giuir leis. D’éirigh sé ina suidhe ar a thobhan agus bheir sé at an staca agus chuir se treasna ar a ghluin é agus rinne sé dhá chuid de’n staca.
    “Ar ndóighe ní bata ar bith do fhear sin”, ars’ sé. “Fágh bata ar doigh damh”. Chuaidh an t-athair agus triúr eile mac amach agus bhain siad crann fuinnséogach do. Bhain siad na sgeafógaí den chrann agus thug siad isteach annsoir é. Bheir sé ar an chrann agus an chead buille a bhual sé ar a ghlúin rinne sé da chuid den crann.
    “Ar ndóighe ní bata ar bith sin le mise a iompar”.
    Smaoitigh an t-athair go rabh croch iarrain ins an coraigh a gnath leobhta bheith aca nuair a bhí siad a saothrughadh bidh daobhtha fhéin I n-am na gorta. D’imthigh sé fhéin agus
    AT0650**: The Strong Youth
    Mollaidh Ní Ghallchobhair