Scoil: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 3549)

An Teampall Geal, Co. Phort Láirge
Liam Ó Faoláin

Níl sé ró fhadha ó shoin o bhí a lan tracht ar na tighearnaí talmhan.

Níl sé ró fhadha ó shoin o bhí a lan tracht ar na tighearnaí talmhan. Bhiodh siad ina gcónaí in tighe móra gairid don áit a bhiodh an talamh acu. Ba leo na feirmeacha mhóra a bh timpeall na h-áite agus bhiodh cíos mór le fáil asta. Bhí siad an-dhian ar na daoine bochta agus nuair ná biodh an cíos acu chaithfidís amach ar an mbóthar iad gan truagh.
    Brighidh Ní Colbert
    Na Cáintigh, Co. Phort Láirge
  2. (gan teideal)

Deirtear go raibh Ár Slánuightheor ag siubhal ar an mbothar lá agus cas fear go raibh asal aige Air.

Deirtear go raibh Ár Slánuightheor ag siubhal ar an mbothar lá agus cas fear go raibh asal aige Air. Dúirt an fear go raibh an t-asal ag fáil bháis agus ní raibh aon asal eile aige ná capall. Thug Dia a beannacht don asal agus bhí an asal ag féachaint go mór níos fearr agus níos láidre. D'imigh an fear leis an asail agus ní raibh asal comh maith af aoine agus a bhí ag an fear sin.