Scoil: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 3549)

An Teampall Geal, Co. Phort Láirge
Liam Ó Faoláin

Pádraig Mac Craith. Bhí sé ós cionn 6 troighthe ar aoirde agus é cumta dá réir.

1. Pádraig Mac Craith. Bhí sé ós cionn 6 troighthe ar aoirde agus é cumtha dá réir. Nuair a bhí sé óg ní raibh fear a sárochadh é ag caitheamh meachainí. Gaibh sé duaiseanna ar fuaid na Contae agus leath-smuig di. Bhí an chraobh aige ar an leath chuid agus an ceathrú chuid. Bhí sé ina chónaí in Leachan Dara. Fear ráis be eadh é leis agus is minic a ghaibh sé rás céad slat. Idir na bliainta 1885 agus 1895 a bhíodh sé ag iomaidheacht. Fear tréan, láidir, garbh go raibh luth na gcos agus na lámha aige. Bhí sé mór gan a bheith trom.
    2. Ag na dceithiní a rugadh agus a thogadh Domhnall Ó Fearacair. Timpeall 1850 rugadh é. Bhí ainm Domhnaill in áirde ar fuaid na hÉireann. Bhí rith agus léim luth agus neart ann. Níor bhuail sé le fear a bhuadhfadh air le na linn. Bhuaidh sé Craobh na hÉireann i gcomórtas iomlán agus é in aois a dachad bliain. Bhí lán seomra de dhuaiseanna aige. Fear lámhach den tsean aimsir be eadh é, óilte, cliste gan eirí in áirde. Fear a dheanfadh rud ar aoinne i bpráidinn go raibh croí mór aige.
    Seán Ó Domhnaill
    Baile na mBialach, Co. Phort Láirge