Scoil: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 3549)

An Teampall Geal, Co. Phort Láirge
Liam Ó Faoláin

Dandelion is a cure for lung disease.

Dandelion is a cure for lung disease. It is a yellow flower and there is a story told how it got that yellow colour.
    Long ago it is said that a girl had very black hair and she dyed it yellow. One day she was picking Dandelion for her mother who was sick and it began to rain heavily. It rained for a long time and there was no place to go for shelter. After a long time the girls hair began to run and all the yellow dye dropped on the Dandelion. So after that the Dandelion was a very yellow colour.
      1. cleachtas an leighis
    Kathleen Fennell
    Baile an Táilliúra Íochtarach, Co. Phort Láirge
    Bean Uí Mhathghamhna
    Duine neamhghaolta
    75
    Baile Uí Mhaolalaidh Thiar, Co. Phort Láirge

Paroiste deas iseadh paroiste Bháile ná mBialach.

Paroiste deas iseadh paroiste Bháile ná mBialach. Tá go leor tobreacha beannaithe ann. Tá tobar beannaithe timpeall leath mhíle ó mo thig. Tobar Naomh Cathaldus a thugann na daoine air. Níl aon leigheas ar an tobar anois ach bhí fadó. Deirtear gur chuaidh fear ann fadó agus bhí sé caoch agus chimil sé an uisce don a shúile agus go raibh sé ábalta ar rudaí d'fheiscint mí ina dhiaidh sin.
    Ní tugann daoine uisce abhaile leo ón dtobar sin anois ach tá tobar eile gairid dó agus tugann na daoine uisce abhaile
    Bhrighidh Ní Colbert
    Na Cáintigh, Co. Phort Láirge