Scoil: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 3549)

An Teampall Geal, Co. Phort Láirge
Liam Ó Faoláin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ann fadó agus bhí mac aige.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ach a dhá láimh do chuir timpeall ar muinéal an tairbh agus an fáinne a chur air. Bhí an-mheas ag a athair ar a mhac ansan.
    Lá amháin bhíodar ag ithe a ndinnéir nuair do tháinigh tinncéir isteach. Dúradar leis suigh síos chun a dhinnéir. Ach dúirt sé nach suíeadh sé. Bhí gunna ag an mhac agus bhí sé crocadh ós cionn an tine. Chuaidh an tinncéir suas agus thóg sé an gunna agus arsa sé "Cé leis an gunna?" "Is liomsa é" arsa an mhac. "Ní bheidh sé agat ón lá seo amach". Rith an tinncéir amach an doras agus an mac ina dhiaidh. Ritheadar ón Sean Phobal go dtí Tigh na Scairte. Chuaidh an tinncéir de léim isteach san Abha Mhór agus ansan bheir an mhac ar an tinncéir agus thóg sé an gunna uaidh. Ní raibh sé ach ag féachaint an raibh sé comh maith lena thuairisg. Chuaidh an beirt aca abhaile go dtí an Sean Phobal arís.

There is a "lios" near my house.

There is a lios near my house. It is in the middle of a wood. It is said that there are rooms under ground there. The opening was never found by anyone. There is a fence all around it. No tee is growing on it.
    There is a cave near my house. It is said that long ago it was leading under ground to
    John O' Donnell