Scoil: Béal Dearg (uimhir rolla 11582)

Béal Deirg Mór, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mac Conghamhna

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sa currac agus d'imtigh siad leo. Ce gur thug an Draoi an mac dó níor mhaith leis é a leigint uaidh mar bhí a lár draoideachta Fogluimhthe ag an mac uaidh. Bhí triúir inguin ag an Draoi agus lean siad an currac i bhfuirm ceithre seabach.
    Nuair a bhí sé ag dul go cruaidh ar an mac d'athruigh sé é féin go fuirm eascon agus leim sé sa bhfairrge. D'athruigh na seabaich go fuirm muca mhara agus lean siad é. Nuair a bhí siad ag cur ró-chruaidh aríst air léim sé ó'n uisge agus rinne sé seabhach dó féin agus bhí ar na h-ingine filleadh abhaile.
    Annsin tháinig na fir air i bhfuirm iolar agus bhí siad an gar dó nuair a thainig se go caisleán. D'imtigh se síos tríd an seimléir agus bhí bean deas, ingean an ríogh ins an seomra roimhe. Thásbain sé é fein di agus d'innis se a sgéal dí. Thuit sí i ngrádh leis ar an bpoinnte.
    "Anois", ars seisean, "Tiocfaid dáréag go dtí an caisleán seo agus déanfaidh siad rud ar bith dod athair acht an fáinne a bhéas ar do mhéar a fhaighailt
    AT0325: The Magician and his Pupil
    Mícheál Ó Réagáin