Scoil: Sean-Achaidh (uimhir rolla 12887)

Seanachaidh, Co. Mhaigh Eo
Múinteoirí:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go dtí an aonac. Bíonn an t-aonac ar siubhal i mBéal an Mhuirthid anois, agus bíonn sluagha mór daoine ann, agus gluaistáiní agus truacaillí agus tá bóthair maith cun dul go dtí an aonach anois nach raibh ann fadó.
    Ní théigheadh na daoine go dtí Geata Mhór anois agus sin é an fháth gur cuireadh deire leó.
    Tugtar an adhastar leis an gcapaill anois. An duine a dhíolann an beithidhigh, tugann sé cúpla sgilling as luach an beithidig le tádh. Úaireannta leath cróin, úaireannta cúig sgilling.
    Cuireann an ceannuightheoir marc ar an mba cun taisbáint go bhfuil sé ceannuighthe aige. Gearran sé cuid den fionnadh nó cuireann síad píosa salach ar an mbó. Spadóg, síbhóg bhó-inligh bó-bhisigh, ba ar an gcéad laoigh isíad sin na focla atá ar ag na daoine í dtaobh na chineál ba.
    Bíonn aonac ar siubhal ar an gcúigeadh lá déag de gac mhí. Sé an cúigeadh lá déag de mhí na Nodhlag an t-aonach is mó san mbliadhain.

Mairéad Ní Chonnamara
    Mór-raithín