Scoil: Gleann Cuileann (uimhir rolla 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Loinn

Ar an leathanach seo

1. PÁID Ó LOINN as Beanchor Iorrais. Bhí muinntear Loinn ann chliste ag obair cloiche acht bádh é. Páid an fear a bh'fearr. Rinne sé tighthe agus droichead agus séipéil. Bhí sé ionnan cros agus leacht agus rudaí nach iad a ghearradh amach as clochaibh. Sé a rinne na crosanna atá ar séipéal Beanchoir agus lachtaí atá i reilig Cill t-Séine.
    Togha scoláire a bhí ann freisin. Thagadh idir strainséirí agus comharsannaí ag cainnt leis agus ag éisteacht leis ag innseacht sgéulta. Togha rinnceóir a b'eadh é chomh maith. bhíiodh sé chomórtaisí damhsa go minic agus is aige a bhéadh ansuac(?) Fear láidir a b'eadh é agus bhí sé ar fheabhas ag árdughadh agus ag caitheadh meathchan. Sé an chéád fhear a cur síos ar an autogíró(?) agus rinne sé ceann beag a d'fhéad sé a chur ag obair. Fuair sé bás timcheall fiche bliadain ó shoin. Tá mac leis n-a chómhnuidhe i mBeanchor anois,
    Prionnsias Ó Murchadha
    Rang (VI)