Scoil: Gleann Cuileann (uimhir rolla 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Loinn

Gleann Cuileann | Bailiúchán na Scol

(ar lean ón leathanach roimhe)

Lastar arís ar maidin iad. Lá Nodhlaig bíonn gach duine ag súil le leitreacha agus cardaí Nodhlaig. Nuair a thagann fear an phuist tugann siad gloinne uisge beatha nó leann dó, agus deireann siad " Nodhlaig maith duit " agus nuair a castar daoine le chéile deireann siad an rud céadhna.

Pádhraig Ó Cearáin

Crochannna páiste a stocaí cois na leapthan an oidhche sin agus bíonn siad a súil le féirín ó Santa Claus maidhean lae'r na bhárach. Oidhche an 25adh lá bíonn damsa ag an aos óg. Téigheann na sean daoine ar cuairt chuig a chéile agus bíonn siad ag gabhail amhrán.

Ní itheann duine ar bith feóil an lá seo. Téigheann na paistí óga amach idir malraigh agus girseaca ó theach go teach leis an dreóilín. Déanann siad damhsa i ngach teach agus bailigheann siad airgead. Bíonn siad gléasta le ribíní agus éadaigh aisteach agus bíonn aighthe fidil orta. Deireann

Pádhraig Ó Cearáin