Scoil: Gleann Cuileann (uimhir rolla 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Loinn

Ar an leathanach seo

1. Tá dhá lios i gceanntar na scoile. Ceann i Muiningán agus ceann i gCluantacille. Níl siad i radharc a chéile.
    An lios i Muiningán: Cuma cruinn atá air agus claidhe thart timpeall air. Tá crainn ag fás ar an gclaish freisin. cuireadh iorna ansin uair agus tarús fós mair teacht air. D'imigh sé as radharc daonda uair amháin. Is minic a facthás solas beag cosamhail le laimpín beag, agus is minic a chuslathas cainne daoine ann freisin. Creideann na daoine go mbíonn na síogá ann agus bíonn fáithíos orthú ag dul iar an áin.
    An lios i gCluantacille: Cuma ciannthoac acú air. Tá balla clocha thart timpeall air agus crainn ag fás taobh istigh de'n bhalla. Tá poll mór ann. Creideann muintear na h-áite go bhfuil cisce óir i bhfolach ann agus
    Bríghid Ní Fhlannaidhle