Scoil: Gleann Cuileann (uimhir rolla 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Máire Ní Loinn

Ar an leathanach seo

1. 'Sí an Inid an tráth de'n bhliladhain ó'n lá deiridh de Nodlaig go dtí Céadaoin an luaithridh. Tá an t-am seo leagtha amach le h-aghaidh pósadh agus caitheamh ainsire de gach saghas. Tugtar Máirt na h-Inide ar an lá deiridh de'n Inid. Déanann muintetear na h-áite seo trosgadh ó feóil an lá sin. Bíonn cácaí friochtáin againn le h-aghaidh an tae. Ní imrigheann na daoine cártaí ná ní bhíonn caitheamh aimsire ar bith aca an oidhche sin. Níor chualaidh na sean-daoine fá caitheamh salainn ar na buachaillí óga agus ar na cailíní óga annseo ariamh fé mar atá i n-áiteacha eile

Bríghid Ní Fhlannghaile
    Rang a VII
  2. Déantar teine cnámh ag an gcros bhóthar nó i n-aice an tighe. Tagann na cómharsannaí ar fad agus deireann siad an paidrín ag siubhal thart timcheall na teine. Tugann gach duine splannc leis agus caitheann sé isteach sa mbárr fataí no coirce é. Creideann siad go gcuireann sé feabhas ar an mbárr.