Scoil: Ráth Morgáin (uimhir rolla 15966)

Ráth Muireagáin, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Cholmáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Mháthair an duine is sine dhíobh go léir. Tá sí inann amhráin a ghábhail freisin. Tá amhráin aicí i dtaoibh an abhainn mhoir i nGaedhilig agus ceann eile i nGaedhilig i dtaoibh an gleann.
  2. Seo Scéal a chuala mé. Bhí mo shean mhathair ghá rádh i dtaoibh an ama a raibh sí ag dul ar scoil. Gach Dia Luan caithfidh gach scoláire pinginn a bheith aige chuig an maighistreas. Ní raibh na muinnteóirí ag fághail aon pháigh san am sin mar atá anois. Caithfidh siad a bheith sasta leis na pingneacha a bhíodh ag na scoláiríbh. Dá mba rud é nach raibh phinginn ag scoláire geobhfhaidh sé bualaidh maith. Ní raibh rotar na caint air san am sin. Caithfidh an maighistreas siubhal chun na scoile, bhíodh na muinnteóirí ag obair go cruaidh san an sin ag muineadh na scolairí agus ní raibh said ag faghail ach an páigh sin. Ní
    Eibhlín Nic Aindriú
    An Gort Mór, Co. Mhaigh Eo