Scoil: Ráth Morgáin (uimhir rolla 15966)

Ráth Muireagáin, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Cholmáin

Ar an leathanach seo

1. Sé Gort Mór ainm mo bhaile. Luigheann sé ar taobh cnuic. Níl ach naoí dtighthe inntí. Tá go leor crann ag fás ann agus fásann ubhla agus plumaí agus péirí agus rudaí mar sin ann freisin. Siad clann Uí Gachain na clainn is líonmhaire ann. Téigheann na daoine o teach go teach san oidhche ag scúriudheacht. Níl aon bhothair ag dul súas go dtí an baile ach sean bóithrín agus tá sé deacair go leor a dhul suas an boithrín sin. Tá cuid de'n bhaile ag dul síos comh fada le loch na Ceathramhan Móire. Bhí clann ina comhnaidhe i Ngort Mór darbh ainm Beillington ins an áit a bfuil clann Uí hOireachtaigh ina gcomhnaidhe anois ann. Sílim gur Protastúnaigh do bheann iad. Bhíodh daoine ag goid na nubhall agus gach duine go goid na nubhla do cuir Bellington go dtí an príosún iad. Tá naonmhar Sean daoine ann agus ta gach duine díobh inann Gaedhilg a labhairt. Silim gur abí mo Shean
    An Gort Mór, Co. Mhaigh Eo
    Eibhlín Nic Aindriú