Scoil: Ráth Morgáin (uimhir rolla 15966)

Ráth Muireagáin, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Cholmáin

Ar an leathanach seo

1. Fadó ní raibh aon dath ag na daoine acht amháin an dáth a gheibhidís ar na clochaibh agus tugtar "Criotal na gCloch" ar an rud sin. Seo é an caoi a ndéanfaidís dathú leis.
    Ar dtús chruinnighidís ar na clochaibh é agus chuiridís síos é i bpota a mbéaidh uisge fiuchta ann agus annsin chuiridís isteach an rud a bhéaidh le dathú agus bhéaidh dath donn ar an rud nuair a thógaidís amach é.
    Nóra Ní Ghallchobhair
    Baineann
  2. Seo é an caoi a ndéanfaidís cliabh fadó. Idtosach gheibhidís sgraith agus chuiridís líne slatracha thart air agus iad 'na seasamh. Annsin dfigheadh siad slatracha eile tríd na ann