Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar an dá dream eile is fairsinge agus tá teach de na Mic Domhnaill agus Burcaigh agus Ó Neachtainn ann, chomh maith le fear de na Dochartaigh a tháinig chugainn as Port an Chlóidh. Tá Béarla & Gaeilge ag na daoine ach is mó a tairgeann siad an béarla. Iascaireacht an slí bheatha is seasmhach atá acu. Talamh portaigh atá ann agus is deachar bharr a bhaint de ach tá sé go maith le haghaidh féir. Tá suas le 15 currach san áit agus is mór an méid airgid a dhéanann na h-iascairí gach samhradh ar bhradáin. Níl aon coill ná crann ann ná toir ach na drisceacha agus níl loch ann ach na locháin bheaga sléibhte ata thart sna cnoic. Tá abhainn beag amháin ag rith tríd an mbaile ach tá sí chomh beag suarach sin nach bhfuil fuí ainm air ach ainm an bhaile.
    Máirín Ní Dhómhnaill