Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Ar dtús bearann mo mháthair an olann de na caoraigh le deibheas agus annsin spianann mo mháthair í, agus cuireann sí beathadh ? (bealadh) ann agus annsin sniomhann sí é. Deánann sí próiste snátha ar dtús agus annsin deanann sí ceirtlín snátha as. Nuair a bhíonn sé sin déanta aice is éigin dí crainn deilbhthe a fhághail agus a dheilbh. Nuair abhíonn sé sin déanta aice caithfidh sí a chur go dtí an figheadóir ná go ndeanfaidh sé flainnín as.
    Ar dtús caithfidh sé an dlú a chasadh ar ghairm an t-snátha agus annsin a chuir isteach ins na h-umacha agus as sin isteach sa t-sling. Annsin caitfidh sé a cheangal ar chleath-thogair agus bíonn sé réidh le dul ag obair air annsin. Bíonn sé ghá fhighe annsin na go ndéanann sé flainnín as. Tugann an
    Maighréad Ní Dhochartaigh
    Sraith an tSeagail, Co. Mhaigh Eo