Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Ní bhíodh na daoine ag caitheadh aon bhróg fadó-shion ach ag imtheach cosnochta mara gcaithfeadh siad troightíní. Séárd abhí ins na rudaí seo na stocaí gan aon bhun futha agus ceangal do na meir ionnta. Bhíodh a gcuid cosa athta le oidhreach agus gága agus bun-bhualacha. Nuair a stopadh siad ó'n a gcuid oibre tráthnóna chuireadh siad sios pota uisge ar an teine agus nuair a bhíodh sé te thóigeadh siad é agus bhéadáíleadh siad a gcuid cos. D'fágadh siad an t-uisge istigh go maidin; ní chaitheadh siad amach é ar fhaitchios go mbuailfeadh siad na daoine maithe leis. Bhí gréasaidhe tahrt ansneo fadó darbh ainm do Séamus De Bhanaidh. Bhíodh sé oidhche in'a' chuile theach bhíodh sé ag déanamh bróga úra agus ag deisiú sean-bhróga. Bhíodh sé agus (?) agus toisigh agus piosa ar na s bhróga.
    Anois má tá páiste nach bhfuil a
    Tomás Ó Dómhnaill