Scoil: Rusgaigh (2) (uimhir rolla 10949)

Rúscaigh, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Ní Chorraidhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ábhar sin admhaím gur tusa an duine is fearr agus is láidre’ Is é sin le rá gurbh é Ó Corraí an fear ba láidre sa dá pharóiste an t-am sin.
    Liam Mac Cárthaigh [=William Carty], as Ceathrú Mhór, a fuair bás timpeall fiche bliain ó shin, thuill sé clú agus cáil mar choisí sa gceantar seo. Ba fhéidir leis naoi nó deich míle bóthair a chur de taobh istigh d’uair an chloig agus gan de ghléas aige ach a dhá chos láidre lúfara.
    Tá trácht ar bhean darbh ainm Ní Dhúnaí as Facefield [=Gort an Éadain], achar beag ó Mhainistir Mhaigh Eo agus deirtear nach raibh a sárú mar choisí le fáil sa taobh tíre seo. Tá sí marbh leis na blianta anois ach tá a sliocht sa gceantar sin fós. Maidin amháin d’éirigh sí, rinne sí obair an tí, chrúigh sí na ba agus thiomáin amach sa bpáirc iad. Ansin bhuail sí uimpi a seáil, thug léi a sparán agus greim le n-ithe agus stad ná cónaí ní dhearna sí gur shroich sí barr Chruach Phádraig, áit a bhí breis agus fiche míle óna háit chónaithe. D’fhan sí ar bharr na Cruaiche go raibh an oilithreacht thart, agus ansin ar ais léi arís de shiúl a cos gur thiomáin sí isteach is gur chrúigh sí na
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)