Scoil: Caisleán na hÉille (The Neale)

An Éill, Co. Mhaigh Eo
Máire, Bean Mhic Domhnaill

1. "An Gníomh Gaisceamhail"
    [Pádraig Mac An Báird 76 yrs Ballyrourke The Neale told this story to Sinéad Nic Bháird]
    Bhí ministéar ann uair agus bhí triúr mac agus inghean amháin aige. Lá amháin tháinig fear óg ag iarraidh an inghean len i a phósadh. Caitliocach dob eadh an fear seo. Do gheall an ministéara go dtiubhradh sé dhó dá ndéanadh s é naoi málaí plúir de naoi gráinne cruithneachtan. Dubhairt an fear go ndéanfaidh sé amhlaidh agus d'imthig leis. Tháinig sé ar ais an lá dar gctionn agus na naoi málaí plúir aige agu b' éigin don ministéara an inghean a thabhairt dó.
    Chuaidh an fear leis agus an bhean aige agus pósadh iad, agus triall ná tuairisc ní fuaireadadr ortha in a dhiaidh sin.
    Bliain ón lá sin dubhairt an dearbhsáthair ba shine "Blilain go díreach ó amárach a phós Máire an fear sin agus triall ná tuairisc ní fhuaramar uirthi ó shoin. Rachaidh mé amárach ar tóir," ar seisean.
    Maidin lá ar na mhárach d'imthigh an buachaill leis agus bhí sé ag taisteal ar feadh an lae sin Ag tuitim na hoidche tháinig sé go teach mór. Chuaidh sé isteach. Cé bhí istigh ach a dheirbhshiúr. Cuireadh céad míle fáilte roimhe. Nuair a tháinig a fear isteach do bheannuigh siad dá chéile go duthrachta. D'fhiafruigh
    AT0471: The Bridge to the Other World
    Sinéad Nic Bháird