Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

Ar an leathanach seo

1. Sí Cill Mhidheain an áit atá mé in mo cómhnaidhe ann. Is baile an-mhór é. Tá céad teach nó mar sin ann agus tá go leór daoine ann. Seo é an caoí a fuair Cill Mhidheain a h-ainm. Tá deirbhsiúir Naomh Pádhraich curtha ann. Mheidheain a tugtar uirthi agus sin é an caoi a fuair Cill Mhidheain a h-ainm. Badh é teampaill Cill Mhidheain an céad teampaill a beannuigh Naomh Pádhraich.
    Nuair a tháinig Naomh Pádhraic go Cill Mhidheain bhí muinntir Cill Mhidheain fiadhán. Ruaig siad é agus marbhaing siad a gaibhrín Siad tháinig aith-mhéil ortha agus cuaidh siad go Cathair Na Mart. Tháinig sé arais arís leóbhtha. D'fhág sé a bheannacht ortha agus diarr siad gan phláig nó aicíd go deó in-a measg agus níor
    AT0785: Who Ate the Lamb's Heart?
    Áine Ní Chiarráin