Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

Ar an leathanach seo

1. Sa tsean aimsir bhí tighearna talmhan i dtuaisceart na h-Éireann agus ní raibh aige acht aon mac amháin. Ní raibh aon ciall aige agus bhí sé dana agus bhí cuile short de droch-bhéasa aige. Rinne a athair a dhíthcheall leis acht theip air. Faoi dheire d'fág an mac an baile agus ní raibh a fhios ag aon duine cá ndeachaidh sé. D'orduigh an tighearna dá tionóntuidhthe a dul ar a thóiragus gan a theacht abhaile gan é. D'imthigheadar leo gur shroich dream aca Baile an Cillín i n-aice lé log buidhe. Maguidhir an t-ainm a bhí ortha. Figheadóirí a b'eadh iad agus tá a sliocht ann fós. Ní leigfeadh an eagla dóibh a dhul abhaile gan an mac. Chuair cuid maith eile
    Brígid Ní Fhlanagan
    Sean P. Ó Flannagáin