School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 20_011

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 20_011

1. (continued from previous page)
    Bhí an eascón ag strotadh an chota annsin d'imthig ... an easgón síos ag dracheadh Béal Feirsde agus isteach san bhfairrghe. Seo sgéal faoi bo sidhe agus is sgéal fíor é.
    Bhí fear bocht ann fadó agus ní raibh aon ba aige. Lá amháin bhí sé ag baint canna fataí do féin. Tháinig sé bó ag teacht amach as boch a bhí ag bun an garraidhe. Thúg sé a bó abhaile leis agus bliath sé í. Lá amháin bhí an bo ag ithe féar ag taobh an loch agus tháinig tarbh isteach as an loch agus d'ír sé a bhó agus naoi mí o lá sin bhí gamhain aici. Sa deireadh bhí an fear ag fasacht le na gamna agus an
    Tomas Ó Ceamarcaigh