Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 20_011

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 20_011

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí an eascón ag strotadh an chota annsin d'imthig ... an easgón síos ag dracheadh Béal Feirsde agus isteach san bhfairrghe. Seo sgéal faoi bo sidhe agus is sgéal fíor é.
    Bhí fear bocht ann fadó agus ní raibh aon ba aige. Lá amháin bhí sé ag baint canna fataí do féin. Tháinig sé bó ag teacht amach as boch a bhí ag bun an garraidhe. Thúg sé a bó abhaile leis agus bliath sé í. Lá amháin bhí an bo ag ithe féar ag taobh an loch agus tháinig tarbh isteach as an loch agus d'ír sé a bhó agus naoi mí o lá sin bhí gamhain aici. Sa deireadh bhí an fear ag fasacht le na gamna agus an
    Tomas Ó Ceamarcaigh