Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 10_027

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 10_027

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Carraig an ghirrfiaidh Shidhe na gcrann gcaorthainn gach duine. Sidhe na Mbhot móra. Shíl sé go dtiocfadh sé abhaile. Ní thiocfadh sí abhaile leis
  2. Liosanna.
    “Sidhe na gCrann gCaorthainn” Tá an sidhe seo thuas san chnoc. Tá cuma chruinn air. Níl claidhe no (bannc) cré thart air. Tá go leór crainn bheaga ag fás thart ar an sidhe seo. Níl aon pholl ann. D’innis mo athair dhom go rabh bean ina comhnuidhe in aice leis an lios seo fadó. Bhí poll mór fataí aici in aice leis an lios agus dia domhnaigh amháin thóg sí an lán de’n pholl agus phut sí amach chuid de’s na fataí [obca]? Chuaidh sí abhaile nuair a bhí an lán air aríst. Cúpla (blia) seachtmhain in a dhiaidh sin chuaidh sí go dtí é aríst acht nuair a chuaidh ní rabh
    Gráinne Ní Ceachmharcaigh