School: Curratavy

Corratawy, Co. Cavan
E. Ó Gallchobhair

1. Úair ámhain bhí bean og ág fágail bás í (-). Cheannúighteor dobh éadh á fear, agús ní rábh sé sá bháile ár feadh míosa. An oidhche ceadhna á fúair á bean bás bhí sé ag teacht abhaile. Núair a bhí sé ag dúl treasna páirch glás connaich sé slúagh mhór dáoine ag thárraingt áir. Bhí síad ag téacht í ngár do go taipí, agús connaich sé go rábh cómhra ácha. Annsin smáointigh sé gúr cómhnoir a bhí ann. Núair a bhí síad ág imteacht úaidh, búail sé isteach in á cinn narbh cheacht do imteacht gan cuplá coischeim á tábháirt índhiaidh án cómhnoir.
    Síubhal sé gíota indíadh agús léig á lámh ár án chomhra. Ní lúaithe á léig sé a lámh áir nár fágadh síos á an talamh roimhé é, agús ni fácha sé dúine no deoraidhe níos mo. Ní rábh fhíos aige cad á déanfadh sé annsin, ach san déireadh smaointúig sé go n-ámharciothadh sé sán cómhra, go bhféicheadh sé leanbh á bhí ann. Thóg sé an clár dé agús cé do bhí ann ách á bean fhéin agús í beó. Thóg sé an chlár dé agús cé do bhí ann ách á bean fhéin agús í beó. Thóg sé amách í agús d'imchar sé go dtí án chéad teach a chásadh air í. Cúaidh se abháile annsin. Núair á bhí sé ág teacht in gár d'on téach móthuigh sé go rábh sé lán do daoine ág íád ág caoineadh. D'imthigh sé isteach. Ní túisge ístigh é nar toisigh ná dáoine ág gearan faoí, é a beith ás bháile agús á bean mhárb.
    Níor dúbhairt sé fóchal ách d'imtigh amách agús túg isteach chliabh móin. Cúr sé ár án téine iad. Annsin cuaidh sé go dtí án séomra, agús tóg sé an rúd a bhí in íonaid á mná amách as an leabhaidh. Cháith sé isteach sán téine é. Lé tórann
    Róise Ní Sámhrain