School: Gortown, Cill Seanaigh (roll number 14238)

Ballymacravan, Co. Clare
M. Mac an Airchinnigh

lá amháin bhí Fionn is na Fíanna amuigh agfíadhachmar ba ghnáthe leo.Cois abha na Bóinne bhíodar do reir sgeúil.Núair tháingeadara chómh fada leis an abhainn bhí an droichead a bhí ag leigint daoine thart imthighthe leis na tuilte agus do bhí ar gach duine léim thart .Bhí sean bhean ar na bruachaibh ag feitheamh le dul treasna ach ní raibh sí ábalta d'aimdheóin a thárla.Núair a tháinig ConaillCéarnach chómh fada súas leí d'arduigh sé í in a bhaclainn agus siubhal se treasna in aghaidh na tonntracha tréana. Bhí sé déanach do'n flaith agus núair cuir Fionn ceist air dúbhairt sé 'Bhíos ag déanamh na hoibre go mba cheart bheith déanta.
  2. Niamh Chinn Óir, Oisín agus Naomh Phádraig.

Is mó íad na scéalta Fisnnaidheachta
    atá le closint againn ach de réir mo thúairimse sílim gur é an scéul id taobh Oisín ,mac do Fionn Mac Cumaill agus Niamh Cinnóir an ceann is suimeamhla ar fad.Innistear an sgéul seo a leanas im'cheanntar fós. Lá dá raibh Finn agus na Fianna ag fíadach is ag rás ar bhruachaibh locha léin, chonnaic Finn bean úasal
        2. saints
    Áine Ní Criocháin