School: Gortown, Cill Seanaigh (roll number 14238)

Ballymacravan, Co. Clare
M. Mac an Airchinnigh

1. (continued from previous page)
    to study therein. In 1055 it is stated that the Abbey Church was burned by Murrough O'Brien. Part of it is at present used as a Protestant place of worship. At the present day it is but a ruin yet it is one of the famous archaelogical ruins in Ireland today.
  2. Sean Nósanna agus Pisreógaí.
    Is mó iad na pisreógaí a mhair imeasc muinntir na háite dadó agus do réir mo thuairim maireann a bhfurmhór indiú mar atá na cinn seo a leanas lecloisint againnagus a cleachtadh ag sean daoine mo cheanntar.
    1. Dá mbeadh duine ag dul ar turas go lúath ar maidin mar atá ag dul chun an aonaigh chun an stoc a dhíol agus dá gcasfadh bean le folt dearg leis deirtear go mbeadh an mi-ádh aige.
    2.Níl sé rathamhail iompuigh má tá tú ag dul ar turas.
    3.Is ceart pínnse de shalainn do' chur ar bainne sar a leigtear as an teach é idtreó is na bheadh ganntanas .
    4.Ni ceart im nó bainne do leigint as an teach lá Bealtaine.
    5.Is ceart 'Nodlag maith" agus blian shéanmhar do bhronnadh