School: Gortown, Cill Seanaigh (roll number 14238)

Ballymacravan, Co. Clare
M. Mac an Airchinnigh

snámhadh sí ar ais dhá áit cómhnuidhte fé na tonntracaibh.
    D'innis an buachaill an scéal d'a athair. Sean duine dob eadh an tathair agus bhí sé in a mairneách. Bhí an fear aosta agus is anamha théigheadh sé go fairge. Thárla uáir in a dhíaidh seo gur báiteadh an fuireann go léir oidhche stoirmeamhail agus bhí athair an ógánaigh in a measc. Bhí brón mór ar a mach agus gach lá do téigheadh sé síos chun an trágha agus do dheineadh sé ceól ar ar na corpaibh marbh.
    Bíodh an maighdean mara le feiscint de gnáth aige. Labhair sí leis lá agus gheall an ógánach go ragadh sé leí go dtí an caisleán. Chúaidh sé ag treabadh na mara báine in a díaidh ach sar i bhfad fúair sé úaigh fúar ar thóin na fairrge agus iasg mór-thímcheall air.
    Go dtí an la atá indiú ann deireann na híasgairí Quilteach go mbíonn maighdean mara le feiscint acu agus íad ag filleadh in dhiáidh a saothair. Deirtear go mbíonn sí ina suidhe ar an gcarraig céadhna agus a bhí si an chéad lá do chúala sí an búacaill ag seinnt an ceóil. Bíonn amhrán brónach ar siúbhal aici agus deirtear go gcaitheann sí brat dubh mar cómhartha go bhfuil trúagh uirthí do na daoine marbh.
    Áine Ní Críocháin, Baile na Gaduidhe, Cill Seanaigh
    Áine Ní Críocháin