School: Cnoc Uí Choileáin, Mainistir na Féile (roll number 10107)

Mountcollins, Co. Limerick
Pádraig Ó Coileáin

1. (continued from previous page)
    Íde trosgadh ar feadh trí lá agus trí n-oidhche agus i gceann na h-aimsire sin do deineadh taidhbhreamh d'á athair ag cur i n-iúl dó gurbh é toil Dé í bheith 'na bean-riaghalta. Níor chuir sé isteach uirthi in dhiaidh sin agus deineadh bean-riaghalta dí i gclochar a bhí sa chomharsanacht. D'fhan sí san áit sin ar feadh tamaill ag cur gach duine ar a h-aithinteas ar bhóthar a leasa.
    Lá d'iarr sí mar athchuinge ar Dia áit a theasbáint dí cun cur futha ann agus do tháinig sí go Cluan (-) fé sgath Sliabh Luacra - an áit 'na bhfuil Cill Íde indiu. Nuair d'airig taoiseach na h-áite gp raibh sí ag teacht. Do tháinig sé féin agus sluagh d'á mhuintir cun fáilte do chur roimpí agus do thairg sé píosa mor talmhan dí cun mainistreach a thógaint ann. Níor glach sise uaidh amhthach ach giota beag.
    I na dhiaidh sin tháinig sluagh mór cailíní ó'n gcomharsanacht agus cuireadh clochar ar bun agus 'sé fothrach an chlochair sin áta le feiscint san áit ar a dtugtar Cill Íde anois air.