School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí bean bocht 'na comhnuidhe sa paróiste seo roinnte bliadhanta ó shoin, shoir ansan le h-ais Carraig tighe éagain abhí cómhuidhe uirthi agus ní raibh de muirghean aici ach aon mac amháin aici. Bhíodar ana dhealbh agus fraoch abhí mar dhíos ar an dtighe acu ach b'é donas an scéal ar fad é ná gur leath-amadán an mac.
    Bhí ana aidhm seogh ag an leath amadán ar chiot agus pé cuma mar chuir sé le chéile fiaca pibé do cheannaigh sé í. Bhí an thrioblóid agis ad iarraidh ceol a bhaint as an bpíb. Sa deire thiar thall do bhí sé ábalta ar dá phort a seinnt.
    Sé an ainm a thugadh sé ar an dá port úd ná "A chailleach a mharbh uighis mé" agus an "Rógaire Dubh". Do beadh tinneas amach tríd as naidheacha dá mbeidhfá ag éisteacht leis ag seinnt
    Cáit Ní Shuileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork