School: Oileán Baoi (Dursey) (roll number 13138)

Dursey Island, Co. Cork
Eoghan Ó Súilleabháin

1. Bhí fear na blianta fadó ó shoin a cur coirce sa pháirc os cionn na faille sin - Faill Bómaillín - Lá 'le Gobnait. Bhí sé a treabheidh leis agus i gcionn tamaill chonnaic sé an bhean istig fé béalán abhí ann agus í na suidhe síor di féin a fuagháil. Nuair a tháinig sé chómh fada leí do labhair sí leis: -
    "An té tá a chur ní bhainfidh" ar sise.
    "An té tá a fuagháil," ar seisean á freagairt, "Ní chaithfidh."
    Níor chuir sé a thuille suime innti mar cheap sé gur bhean ó'n áit í. Do lean sé air síos agus chómh luath agus a bhain sé amach bun na páirce, níor mhothuigh sé pioc go raibh sé féin agus an capall agus an céacht imthighthe le faill síos agus baseadh thíos iad.
    Níl sé ádhmharach aon nídh do chur Lá 'le Gobnait, agus ní chuirfeadh na sean-daoine aon nídh an lá san.