School: Oileán Baoi (Dursey) (roll number 13138)

Dursey Island, Co. Cork
Eoghan Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    agus dream ó’n mbaile thiar 'na theannta agus do thógada an bád siar go “Lic na Leathar” agus do tharraingeadar suas ann í agus suas ar an mBán agus do chuireadar i bhfolach istig i ngort coirce í – an pháirc taobh thuas des na “h-Aonachs.”
    Nuair a tháinig an Tighearna, do bhain sé Lic na Leathar amach agus do lean sé rian an bháid suas isteach sa ngort, agus fuair sé ann í. Do sháidh sé síos arís í, an bóthar céadna agus thug sé leis í. Ní foláir nó go raibh spiaire éigin san Oileán a thug an t-eolas do’n Tighearna.
    B’é an Tighearna a bhí ann an uair sin ná Downey agus bhí sé ’na chómhnuighe thall ag “Cnochán Munnair,” in aice le Crois Ghairinis ar an Mórthír.

Tháinig fear siubhail bocht isteach go h- Oileán Baoi fadó, agus bhuail sé isteach i dtigh éigin i mBaile 'n Chalaidh. Bhí sé a rádh rud éigin le bean a' tighe agus is dócha nár chualaidh sí go ró cruinn é.
    '' Ó táim-se bodhar,'' ar sise.