School: Duíbhlios

Deelish, Co. Cork
Seán Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    Deineann na h-éin móra neadreacha móra ar bharraibh crann móra árda agus deineann na h-éin beaga neadacha beaga in áiteana cluthmhara fothana.
    Dálá na sean duíne dó bheadh na h-éan ag mullacánt agus ag eagh mhaslú na garsúin a gcreacadh a nead.
    Bíonn eolús ag ferimeoirí nuair a cínn siad an Ainle ag eitilt in airde go mbeid amsír mhaith againn agus nuair abíonn siad a eitilt in aice an talamh sin cóir aimsír fhuíc. Agus nuair a bheadh na ge fiadan ag dul ó dheas san geimhrid sin coir aimsir sheaca agus an gabarín roidh úr labhradh is oidche bíonn fíos acá go mbíodh aimsír sheaca ag teacht láithreach.
    Bíonn eolús léis aige nuaír a cíonn sé na Faoileáin fé an dtuath gó mbionn aimsír baistíge lé teácht
    Deirtear leis go raibh an Spideóg ag bun na Croíse nuair do bhí Ár Slánuightheór Dá ceasadh agus gur thuit braoinín fola an tSlanuightheóra ar a bhrollác agus go bhfuil brollác deárg ag gach Spideogín ó shóin i leith, deireann gach aoínne go bfúil sé naomhta
    Deirtear leis gur treigheadh Ar Slánuigtheór leis an ndreoilín san gairdín Gethsemane.
    Maighréad Ní Riogáin