School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

1. (continued from previous page)
    i Licín, agus bhí anaithe ag dul suas ar an mbán. Do bhí Conchúbharach ina codhladh agus dubhairth 'athair leis, go dtabharfadh an t-anaithe leis an bádh mar i ragaidh sé fé na géin. D'eirigh Concubharach agus do imthigh sé ó thuaidh go Licín, acht sé an rudh do dhein sé ná'n an bád do chuir ar a gualainn agus í tabhairth abhaile leis. Do bhí 'athair ag cnámhsáil i gcómhnuidhe, mar níor innis a mach do in aon chor cá raibh sé, agus bhí an t-anaithe ag eirighe. Acht sa deire dubhairt Conchúbharach, "Eirigh a codhladh annsan dhuit féin, mar ná bhfuil an bádh san go maith, tá sí amuig annsan ceanghailthe do'n claoide."
    Deir na sean-daoine go raibh dríothbhair ag Conchúbharach Éireamhon, a bhí abhfhad níos mó agus ní láidire ná é féin, agus d'imthig sé ar a bhfairrghe in árthach smughléirí; is na fir is treise a bhíodh le fághailt a bhíodh ionntha san. Do phós Concúbharach sa tseana laithreach, mar a thógfadh suas agus do rugadh é. Do mhair sé saoghal fadha, agus tá sé curtha i "Roilig Naomh Ciarán."
    Bhailig: Máire Ní Drisceóil, Cumolán Thuaid
    Fuaireas ó: Ciarán Ó Drisceóil