School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

1. Do bhí bean ann fadó gurabh ainm di Síghle Ní Bhriain is bhí mac an-réiceamhail ar fad aici gurab ainm do Seán agus ní raibh aon t seó leis cun sguraidiachta. Oidhche laé le Pádraic cuaid sé amach is cuaidh sé isteach israíd beag i mBaile Mhúire is d'ol sé roinnt dighe ann. Oidhche speír geallaighe a bhí ann is nuair a rug sé a bothar abhaile air fhéin casad sluagh mór daoine air is trócar (?) á iomcur acha.
    Nuair a bhí sé leath slíghe abhaile cuaidh an tsluagh isteach i bpáirc go dtugtar Gort a' Cloiche air. Cuaid fear acha suas go dtí an cloc mor a bhí sa bPáirc is is d'órduig sé don gcloich oscailt toisg gurabh é féin "Rí na bPucaí." D'oscail an cloch is cuaid an sluagh go leír isteach is cuaidh Seán Ó Briain isteach lé na gcois. Bhí righ breág achu fé'n dtalamh
    Luigh Seán sios taobh thiar de'n dréimire féacaint ceard a bheadh ar siubal achu. Bhí sean duine suas sa chúinne agus caipín dearg air agus dubhairt sé leo an trócar atabhairt (?) cuighe feácaint cad a thugadar leó. Nuair d'fhéach an sean duine isteach fa ann is nuair a chonnaich sé an cailín breágh bhí athás air. D'eirig sé istig fé gloinne de beóir dóib go léir. Bhí Seán ag éisteacht leis an cainnt go léir léim sé amach ar án úrlar is bata droighne na láimh aige. Cuaidh sé suas cuig an tseanduine is dubairt sé leis
    "Cá bfuair tú an bean sin" ar se. "Brisfeadh do plaosg is plaosgh do cuidh fear" (?) ar sé.
    "Is (?) Seáin Uí Bhriain