School: Clochar na Trócaire, Gráig na Manach

Graiguenamanagh, Co. Kilkenny
Sr. Agatha

1. Tá a lán tobareacha bheannuighthe i nGráignamanach acht sé an tobar go bhfuil an teolas is mó agam na thaobh ná tobar Naomh Fiachra. Tá sean-rádh agam mar gheall air:-

" Uisce fíor ó thobar Fiachra,
    Saoirfigh sé ó bháidhte aoineach, "

Is minic a chuala na sean daoine ag trácht air, agus táim anois chun gach a chuala a bhreacadh sa leabhar so.
    Tá tobar Naomh Fiachra suidhte i bpáirc mhór in Ullard. Tá clocha 'na thimcheall mar chosant air. Tobar fíor uisce iseadh é. Do bheannuig Naomh Fiachra é ins an dara h-aois déag, agus sin é an fáth go gcuirtar an t-ainm sin ar. Ar bhullán cloiche i n-aice an tobair tá poll mór le feiscint, áit a gcuireadh an naomh a cheann nuair a théigheadh sé chun suain. Tugann gach duine ó Gráig-namanach turas go dtí an tobar
    Cáit Ní Dhubhghaill
    Pádraig Ó Laoghaire