Scoil: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Kerry
Máire E. Bean Uí Sheaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    conus a geobhadh aoinne gáire nó sult a dheanamh agus gan acht trí pingne aige. Bhí truagh aige do’n ghreasaidhe bocht agus thug sé ladhar airgidh do. Ní raibh aon áit ag an ngreasaidhe chum é chur isteach acht i mála a bhí ar crochad ar an bhfalla.
    Núair a bhí an púnncán ag gábhail tímcheall an lá ‘na dhiaidh san, búail sé isteach go dtí an greasaidhe. Dob’ ait leis ná raibh aon crónán ná amhrán ag an n-greasaidhe. D’fiafruigh sé dhe cad a bhí air ná raibh sé ag amhrán. Do fheach an greasaidhe air agus annsan d’fheach sé ar an bhfalla. “In ainm Dé tóg leath an t-airgeadh mí-adhmhárach sin” ar seisean. "Níl sos ná suaimhneas agam o thug tú chúgham isteach é. Tá pian im mhuineál ó bheith ag feachaint in-áirde air. Tóg leat as mo radharc é agus gcuiridh Dia an rath ort.”

Nóra Ní Chonaill,
    Dromcaor,