Scoil: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Chiarraí
Máire E. Bean Uí Sheaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    siad go dtí áit éigin i gcóir an lae agus bíonn rínnce agus gach rud deas acha. Annsan tagann siad abhaile san tráthnóna agus bíonn suipéir deas ullamh dóibh. Annsan bíonn leann-dubh agus biotáile acha. Tosnuigheann siad ag rínnce airís go maidhin. Bíonn siad ar meisge núair a bhíonn siad ag dul abhaile ar maidin.
    Fadó ní dheineadh na daoíne aon obair lá pósadh nós a bead é. Rud eile dá mbúaileadh socraid ar an mbóthar ortha deirtear ná raghadh aon rud ar aghaidh go deó acha.
    Gobnait Ní Shéaghdha
    Doirenéadain
    Máistir-Gaoithe
  2. Toibreacha Beannuighthe
    Tá toibreacha beannuighthe go flúirseach i n-Éirinn. Tá sé sin go maith dos na daoíne mar núair a bhíonn aon galar nó aicíd ortha téigheann siad go dtí an tobar agus tugann siad trí trusanna mór thímcheall air agus bíonn siad a paidreacha.
    Lá Fhéile Phádruig agus an lá roimhe a théigheann na daoíne go dtí an tobair bheannuighthe atá tímcheall na h-áite seo. Tá tobar ana chómhgarach dúinn thiar i gCeann Cuinn agus is ann a théigheann na daoíne tímcheall na h-áite seo. Tá íasg istigh san tobar agus is anamh a ithear é. Tá sé ana bheag.
    Deirtear go raibh daoíne na
    Doire an Éadain, Co. Chiarraí