Scoil: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Chiarraí
Máire E. Bean Uí Sheaghdha

1. Sgéal
    Do chúaid aon fhear déug go Tráighlí fadó ag díol ime. Nuair a bhíodar ag imteacht fuair gach duine aca cipín amháin. Cúadar go dtí Tráighlí ag siubhal agus dhíoladar an t-ím.
    Nuair a bhíodar ag imteacht do chóirimh fear amháin an deichneamhar eile agus níor chóirimh sé é féin in aon-chor agus dá bríghe sin do bhí duine amháin i n-easnamh. Do chóirimh gach duine aca de’n deichneamhar eile iad féin acht dob é an sgéal acha san é mar níor cóirimh aon duine acha é féin. Do bhí bhrón mór ortha dé bhárr san mar do cheapadar go raibh duine i n-easnamh.
    Do bhuail fear éigin ortha go h-áirithe ar dínnseadhar a scil do. Do cóirimh iadh annsan agus thug sé buile do gach duine acha núair a bhí sé á cóireamh. Do bhíodar an-shásta núair a fúaireadar amach gur ortha féin a bhí an locht.
    Mícheál Ó Súilleabháin,
    Doirenéadain